Memorandum

reskva i nektarina

Nove sorte breskve i nektarine imaju izuzetne biološke osobine koje bi trebalo da unaprede ukupnu proizvodnju i kvalitet kao i dužinu i ravnomernost ponude u toku četiri letnja meseca. Posebnu pažnju treba obratiti izboru sorte za date uslove sredine, namenu i tržišne zahteve. Mogućnosti izvoza plodova breskve u zemlje zapadne i istočne Evrope je veliki. Dinamične promene sortimenta breskve u svetu prati i sortiment koji je u procesu stavljanja na sortnu listu Republike Srbije, nastao zahvaljujući oplemenjivačkom radu prof. dr Vladislava Ognjanova.

Plodovi savremenih sorti breskve i nektarine su potpuno prekriveni intenzivnim rumenilom, krupni, vrhunske atraktivnosti i transportabilnosti. Breskva i nektarina su vrlo profitabilne voćne vrste sa skoro neograničenim mogućnostima izvoza na evropsko tržište.

Najnovije dostignuće u oplemenjivanju breskve i nektarine su sorte tanjirastog oblika, izuzetne atraktivnosti i krupnoće ploda, vrlo sitne semenke, izraženog slatkog ukusa.

Naše krupnoplodne selekcije vinogradarske breskve odlikuju se neprevazidjenim ukusom, mirisom i aromom. Masa njihovih plodova dostiže i 250g. Imaju visoku otpornost na prouzrokovače bolesti.