ajsija
Vreme zrenja
| Sorta | Jun | Jul | Avgust | Septembar | ||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Nju Džersi 19 | ||||||||||||||||||||||||
| Ananas | ||||||||||||||||||||||||
| Madjarska najbolja | ||||||||||||||||||||||||
| Novosadska rodna | ||||||||||||||||||||||||
| Kečkemečka ruža | ||||||||||||||||||||||||
-
azmak sadnje
- 5m x 3m
Plodovi kajsije su cenjeno sveže voće ili se preradjuju i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova, kompota i vrhunske rakije. Sem za potrebe ishrane, kajsija se koristi kao dekorativna vrsta, a njeno drvo je visokih mehaničkih i dekorativnih kvaliteta. Sem ploda, i seme kajsije se koristi u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od ovog semena se spravlja italijanski liker Amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije se ponegde upotrebljava kao jestivo ulje.